Vecka 10

Om graviditeten(v9+0)

Din bebis är nu stor som en genomsnittlig grön oliv. Ländgen huvud till stjärt är nu 22-30 mm och väger c:a 3 gram. Din kropp avslöjar utåt ännu inte att du är gravid, men din läkare skulle vid en undersökning kunna känna att din livmoder är förstorad. Hormonet hCG är på sin högsta nivå och du har förmodligen märkt av någon eller några av följande förändringar; din hud kan bli mjukare, du kanske får finnar, ditt hår kan ha blivit fetare eller torrare och du kan också märka av ökade flytningar från underlivet (dessa är vanligvis inte något att oroa sig för).


Bebisen

Foster i vecka 9
Trots att din bebis är mycket liten så börjar den alltemer att likna en människa. Ryggen rätas ut och svansen krymper. Huvudet är fortfarande oproportionerlig stort i förhållande till resten av kroppen.

Bebisens ögon är redan väl utvecklade och täcks av ett skyddande membran, och ögonlock som öppnas och stängs är fortfarande några veckor avlägsna.

Vid den här tiden börjar också bebisen att göra små rörelser för att träna sina muskler. De är ännu för små för att du ska kunna känna dem men om du gör ett ultraljud så kan du förmodligen se dem. Armar och händer utvecklas snabbare än ben och fötter på det här stadiet.

Det är fortfarande inte möjligt att se skillnad på pojkar och flickor eftersom de externa delarna av könsorganden ser mycket lika ut. I vecka 9 kan man tydlig se fingrarna.


Du

Ditt cirkulationssytem ändras under graviditeten och ditt blod ökar i volym med hela 50%. Volymökningen är viktig för att kunna tillgodose fostrets behov. Volymen kommer att börja öka redan under första trimestern och ökningen fortsätter under hela graviditeten. Denna utspädning av de röda blodkropparna kan leda till anemi och att du känner dig trött och orkeslös, något man kan åtgärda genom att se till att äta järntillskott.




Idag är du 9 veckor och 0 dagar gravid.

Hjärtat börjar att slå: 10. juli 2009
Embryot rör sig: 3. augusti 2009

Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster: 10. augusti 2009
Alla inre organ är färdigbildade: 10. augusti 2009
Risken för missfall avtar: 24. augusti 2009
Illamåendet avtar för de flesta: 1. september 2009
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud): 7. september 2009
Fostret sväljer och kissar: 21. september 2009
Ungefärlig tid för ultraljud: 28. september 2009
Du kan känna fostrets rörelser: 5. oktober 2009
Fostret börjar få regelbundet sovmönster: 19. oktober 2009
Fostret börjar att höra: 9. november 2009
Nio av tio barn överlever om de föds nu: 7. december 2009
Många foster lägger sig med huvudet nedåt: 11. januari 2010
Beräknat förlossningsdatum: 8. mars 2010


Kommentarer

Har du nått att säga mig:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara för mig)

Har du en egen blogg?:

Vad vill du säga?

Trackback
RSS 2.0